COMET HALLEY CHRONICLE
του Γιάννη Κολιόπουλου
===============
Από το δίτομο πόνημά μου
Η ΓΗ ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΟΥ
ΣΥΜΠΑΝΤΟΣ (1997-2001)
Τόμος Α΄σελ.190-197
===============
Γενικά. Είναι ο πιο φημισμένος και γνωστός στον κόσμο κομήτης και γι’ αυτό το λόγο του αφιερώνουμε ιδιαίτερες σελίδες. Έχει πάρει το όνομά του από τον μεγάλο Άγγλο αστρονόμο του 17ου αιώνος ser Edmond Halley ο οποίος πρώτος διαπίστωσε την περιοδικότητα των εμφανίσεών του κάθε 76 περίπου χρόνια, όπως και γενικά όλων των κομητών. Επειδή συμβαίνει να είναι και ο λαμπρότερος από τους λεγόμενους περιοδικούς κομήτες, κάθε εμφάνισή του στον ουρανό γραφόταν και θα γράφεται με μεγάλα γράμματα τόσο στο παρελθόν , όσο και στο μέλλον, είτε με αισθήματα φόβου, είτε από ιστορική αστρονομική γοητεία . Βλέπετε, ότι ο Ηalley με τις 76χρονες εμφανίσεις του μας κάνει αυτόματα να θυμόμαστε και σπουδαία ιστορικά γεγονότα από τα οποία πραγματοποιείται άθελά μας η κρίση της ιστορίας.
Φυσικά και τροχιακά στοιχεία του Halley. Το περιήλιο του κομήτη Halley είναι 0,59 α.μ με αποτέλεσμα να εισέρχεται στην τροχιά της Αφροδίτης, ενώ το αφήλιο ευρίσκεται έξω από την τροχιά του Ποσειδώνος. Η κλίση της τροχιάς του με την εκλειπτική είναι 162ο με αποτέλεσμα να περιφέρεται ανάδρομα , ενώ η εκκεντρότητα της τροχιάς του είναι 0,9672760.
Βάσει των μετρήσεων των διαστημοπλοίων ο πυρήνας του Halley έχει διαστάσεις 16 x 8 χιλ. και είναι σκοτεινός με άλβεδο μόλις 4 εκατοστά, περιστρέφεται δε γύρω από τον εαυτό του σε 7 ημέρες περίπου.
Ο Halley στο πέρασμα των αιώνων. Πολύ πρίν διαπιστωθεί η περιοδικότητα του κομήτη, από την συλλογή ιστορικών πληροφοριών γύρω από εμφανίσεις κομητών , έγινε δυνατή η εξακρίβωση 23 εμφανίσεών του πριν από το 1531 (έτος πρώτης διαπιστωμένης εμφανίσεως). Εδώ συνολικά μέχρι την τελευταία εμφάνιση του 1986 , θα αναφερθούν με τη βοήθεια ηλεκτρονικού υπολογιστή 30 περιήλια του Halley, 30 ιστορικά ουράνια ραντεβού, 4 προχριστιανικά άν θέλετε, και 26 μεταχριστιανικά.
=============================================================
239 π.Χ Σύμφωνα με Κινέζικα χρονικά, “κατά τον έβδομο χρόνο της βασιλείας του Chih Shih-Huang ένας κομήτης πρώτα παρουσιάσθηκε στον βορρά και διαρκούντος του πέμπτου μηνός φάνηκε στη δύση”. Η περίοδος κατά την οποία ο Halley ήταν ορατός με γυμνό μάτι αρχίζει από αρχές Μαίου το πρωί και λήγει τα τέλη Ιουνίου το βράδυ . Ο κομήτης έφθασε στο περιήλιό του την 27/5 και 5 ημέρες μετά στις 2/6 προσέγγισε τη γή ενώ το φαιν.μέγεθός του έφθασε το +0,5. Γενικά αυτή η εμφάνιση χαρακτηριζόταν από την βόρεια απόκλιση του Halley , που έφθασε στην τιμή των+44ο όταν τέλη Μαίου προβαλλόταν στον αστερισμό του Ηνιόχου.
=============================================================
163 π.Χ Οι Κινέζοι αναφέρουν ότι “μια ημέρα yen-yin τον πρώτο μήνα του δευτέρου χρόνου του Hsiao-Wen ένας αστέρας με ουρά παρουσιάσθηκε στα νοτιοδυτικά”. Η παρατηρησιακή περίοδος με γυμνό μάτι του Halley αρχίζει τις αρχές Οκτωβρίου τις εσπερινές ώρες, και λήγει τα τέλη του Δεκεμβρίου στον
πρωινό ουρανό . Η προσέγγιση στη γή έγινε την 4/10 στον αστερισμό του Αιγόκερω με νότια απόκλιση -20ο ενώ η ημέρα που παρουσίασε την μεγαλύτερη λαμπρότητα ήταν η 13/11/163 (m=+2,1),όταν έφθασε στο περιήλιό του.
=============================================================
86 π.Χ Οι Κινέζοι πάλι αναφέρουν ότι “το φθινόπωρο κατά τη διάρκεια του δευτέρου χρόνου του Hou-Yuan, ένας κομήτης παρουσιάσθηκε στην ανατολή”. Το καλοκαίρι αυτού του έτους και συγκεκριμένα τα τέλη Ιουλίου ο κομήτης Halley παρουσιάστηκε στον πρωινό ουρανό με βόρεια απόκλιση +41ο στον αστερισμό του Ηνιόχου και στις αρχές του Αυγούστου απόκτησε την μεγαλύτερη λαμπρότητα λάμποντας με m=+1,5. Στή συνέχεια αφού ήλθε σε σύνοδο με τον ήλιο, πέρασε στον εσπερινό ουρανό και γρήγορα η λαμπρότητά του άρχισε να χάνεται.
=============================================================
11 π.Χ Αυτή η εμφάνιση του Halley συνδέθηκε με τον θάνατο του μεγάλου Ρωμαίου στρατηγού και πολιτικού Μάρκου Αγρίππα. Η ιστορία μνημονεύεται από τον τότε ιστορικό Κάσσιο ο οποίος γράφει ότι “ένας κομήτης στάθηκε επάνω από την πόλη της Ρώμης πρίν τον θάνατο του Αγρίππα ” προμηνύοντας το δυσάρεστο αυτό γεγονός. Η παρατηρησιακή περίοδος διήρκεσε από τα τέλη Αυγούστου τα ξημερώματα έως τα μέσα του Οκτωβρίου το βράδυ. Η μέγιστη απόκλιση που παρουσίασε ήταν αρκετά βόρεια (+39ο) την 6/9ου ενώ 5 ημέρες μετά παρουσίασε την μεγαλύτερή του λαμπρότητα ίση με m=0,9. Το μήκος της ουράς του κομήτη έφθασε τις 100ο εκτεινόμενο μέχρι τον πολικό αστέρα. Την 10/10ου ήταν η ημέρα που σημειώθηκε το περιήλιό του.
=============================================================
66 μ.Χ Ο Ιουδαίος ιστορικός Ηώσιππος γράφει ότι “ο κομήτης που εμφανίσθηκε, ακολουθούσε την επανάσταση των Εβραίων κατά των Ρωμαίων ” και ότι “μεταξύ των αντιπάλων πάνω από την Ιερουσαλήμ στεκόταν ένας ξιφιοειδής κομήτης που δημιουργούσε φόβο στους επαναστάτες”, ένας φόβος που πραγματοποιήθηκε το 70 μ.Χ με την άλωση της Ιερουσαλήμ και την αρχή της διασποράς των Εβραίων. Ο Halley ήταν ορατός από 31 Ιανουαρίου έως τα τέλη Μαρτίου στον πρωινό ουρανό. Το περιήλιο συνέβη νωρίς, αρχές Φεβρουαρίου (m=0,9) και η κοντυνώτερη προσέγγιση στις 19 Μαρτίου στον αστερισμό του Ζυγού με απόκλιση -20ο.
=============================================================
141 Ο κομήτης παρουσίασε μια από τις λαμπρότερες εμφανίσεις ιδανική για παρατηρητές του Β. ημισφαιρίου. Οι Κινέζοι αναφέρουν ότι ο Halley “πρώτα παρουσιάσθηκε στον ανατολικό πρωινό ουρανό με ασπρογάλαζη ουρά που είχε νοτιοδυτική διεύθυνση”. Παρατηρησιακή περίοδος από αρχές Μαρτίου στον πρωινό ουρανό έως τα τέλη Απριλίου το βράδυ , περιήλιο στις 25/3 και προσέγγιση την 20/4 (m= – 1,2) σε απόσταση κατώτερη από 20 εκατ.χιλιόμετρα προβαλλόμενος στον αστερισμό του Περσέως (απόκλιση +35ο).
=============================================================
218 Ο Ρωμαίος χρονικογράφος Κάσσιος αναφέρει ότι “ένας αστέρας που προξενούσε φόβο παρουσιάσθηκε και είχε μια ουρά με διεύθυνση από τη δύση στην ανατολή”. Τα στοιχεία του Halley είναι : περίοδος παρατηρήσεως από 20 Απριλίου το πρωί μέχρι αρχές Ιουνίου την εσπέρα . Περιήλιο στις 28/5 και μέγιστη λαμπρότης την 2/6 (m=0,0) με εμφάνιση ευνοική για το Β. ημισφαίριο. Ημέρα προσεγγίσεως στη γή η 1 Ιουνίου.
=============================================================
295 Η περίοδος ορατότητος με γυμνό οφθαλμό του Halley είναι από αρχές Απριλίου στον πρωινό ουρανό έως τα τέλη Μαίου την εσπέρα . Το περιήλιο συνέβη την 24/4 , ενώ η προσέγγιση συνέβη την 9/5 όταν τον απέκρυψε η ηλιακή ακτινοβολία στον αστερισμό τού Ηνιόχου (απόκλιση +40ο) και η μεγαλύτερη λαμπρότης την 11/5 (m=- 0,4) όταν πέρασε στον εσπερινό ουρανό.
=============================================================
374 Αυτό το έτος ο Halley προσέγγισε τη γή σε κοντυνή απόσταση 18 εκατομμ. χιλ. από το εξωτερικό τμήμα της τροχιάς της, αλλά δεν υπάρχουν ιστορικές αναφορές για αυτήν εμφάνιση. Οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές αναφέρουν διάστημα παρατηρήσεως από 22/2 έως τις 4/4 στον πρωινό ουρανό και ημέρα μεγαλύτερης λαμπρότητας την 3/4 (m= – 1,6) . To περιήλιο συνέβη την 23 Φεβρουαρίου ενώ η ημέρα προσεγγίσεως στη γή ήταν η 3/4 όταν εκινείτο στον αστερισμό του Κόρακος με νότια απόκλιση -15ο.
=============================================================
451 Κατά το έτος αυτό, η εμφάνιση του Halley συνδέθηκε με την φρικιαστική μάχη των Εθνών μεταξύ των Ούννων του Αττίλα και των ρωμαικών στρατευμάτων του στρατηγού Αετίου, όπου οι πρώτοι ηττήθηκαν κατά κράτος και απαλλάχθηκε η Ευρώπη από τις φονικές επιδρομές των. Έτσι, κατά την διάρκεια των μεγαλυτέρων ημερών του έτους , όπως αναφέρουν οι ιστορικοί, σαν επισφράγιση της μάχης εμφανίσθηκε ένας κομήτης με μεγάλη ουρά στο Β.ημισφαίριο του ουρανού. Περίοδος ορατότητος από αρχές Ιουνίου το πρωί έως τέλη Ιουλίου το βράδυ και ημέρα μεγαλύτερης λαμπρότητος η 9/7 (m=+1,4) ενώ το περιήλιο του Halley συνέβη την 30 Ιουνίου όταν ήλθε σε προσέγγιση και ταυτόχρονα σε σύνοδο με τον ήλιο αφού κινήθηκε βόρεια στον αστερισμό του Λυγκός (απόκλιση +35ο).
=============================================================
530 Σε αυτήν την εμφάνιση η γή πλησίασε την εσωτερική καμπή της τροχιάς του Halley που έφθασε στο περιήλιό του την 29/9/530. Δεν είχε μεγάλη λαμπρότητα και η παρατηρησιακή περίοδος αρχίζει από 19/8 το πρωί και λήγει την 8/10 το βράδυ . Στις 5/9 παρουσίασε την μεγαλύτερη λαμπρότητα (m=+1,5) όταν μάς προσέγγισε και στη συνέχεια πέρασε στον εσπερινό ουρανό προβαλλόμενος στην Κόμη Βερενίκης (απόκλιση +35ο). Την 29/9 έφθασε στο περιήλιό του.
=============================================================
607 Είναι έτος μιάς λαμπρής εμφανίσεως του κομήτη περίπου ίδιας με αυτής του έτους 374 σε συνδυασμό με την βόρεια απόκλισή του, η οποία μνημονεύται με έκταση στα Κινέζικα χρονικά. Περίοδος ορατότητος με γυμνό οφθαλμό από αρχές Μαρτίου το πρωί έως τέλη Απριλίου το βράδυ. Το περιήλιο συνέβη την 18/3 και η μέγιστη λαμπρότης σημειώθηκε την 20/4 (- 2,2) όταν προσέγγισε τη γή στα 20 εκατ.χιλ. προβαλλόμενος στους Διδύμους (απόκλιση +35ο).
=============================================================
684 Η περίοδος παρατηρήσεως του κομήτη αρχίζει αρχές Σεπτεμβρίου το πρωί και λήγει τέλη Οκτωβρίου την εσπέρα. Το περιήλιο του Halley συνέβη την 7/10, και η προσέγγιση συνέβη στις 20/10 στον αστερισμό του Ζυγού (m=1,4 απόκλιση -15ο)
=============================================================
760 Την 6/5 η λαμπρότητα του Halley ήταν+ 4,1 , το περιήλιο συνέβη στις 20/5 στον πρωινό ουρανό και η μέγιστη λαμπρότητα κατά την εποχή της προσεγγίσεως παρουσιάσθηκε την 5/6 όταν πέρασε σε σύνοδο με τον ήλιο. (m=0,2 ,αστερισμός Ηνιόχου, απόκλιση +40ο). Τέλος, ήταν ορατός μέχρι την 15/7 στον εσπερινό ουρανό.
=============================================================
837 Αυτό το έτος συνέβη η κοντυνώτερη στη γή προσέγγιση του κομήτη Halley η οποία έχει παρατηρηθεί ανά τους αιώνες. Στις 2 Μαρτίου ο κομήτης έφθασε στο περιήλιό του κινούμενος στον πρωινό ουρανό και την 10/4/837 πέρασε μόλις 8 εκατ.χιλ. από τη γή και παρουσίασε την μεγαλύτερη λαμπρότητα από κάθε άλλη φορά ίση περίπου με της Αφροδίτης (-3,8) διασχίζοντας στον ουρανό 60ο σε μια ημέρα . Σύμφωνα με τα Κινέζικα χρονικά, η ουρά του εκτεινόταν σε μήκος 75ο, αλλά δυστυχώς επειδή όλα αυτά συνέβησαν σε απόκλιση -40ο στους αστερισμούς του Λύκου και τού Κενταύρου δεν κατέστη δυνατόν να σημειωθούν από τους μεσαιωνικούς Ευρωπαίους παρατηρητές.
=============================================================
912 Στην επιστροφή του κομήτη , ο Halley πέρασε 12 φορές μακρύτερα από ότι στην προηγούμενη εμφάνισή του. Η περίοδος που ήταν ορατός με γυμνό μάτι τοποθετείται από τα μέσα Ιουνίου το πρωί ως τα τέλη Ιουλίου το βράδυ. Η προσέγγιση σημειώθηκε την 15/7 στον αστερισμό του Μικρού Λέοντος (m=+1,4 , απόκλιση +30ο) ενώ μετά πέρασε στον εσπερινό ουρανό. Το περιήλιο συνέβη την 20 Ιουλίου.
=============================================================
989 Στην τελευταία εμφάνιση αυτής της χιλιετίας, ο Halley έφθασε στο περιήλιό του την 10/9 και 12 ημέρες νωρίτερα σε σύνοδο με τον ήλιο και στο μέγιστο της λαμπρότητός του (m=+1,5) στον αστερισμό του Μικρού Λέοντος (απόκλισις +35ο). Περίοδος παρατηρήσεως από 2/8 το πρωί έως 1 Οκτωβρίου την εσπέρα.
=============================================================
1066 Είναι μια φημισμένη εμφάνιση του Halley η οποία είχε σημειωθεί στα χρονικά των Νορμανδών, ενώ οι Άγγλοι την συνέδεσαν με τον επακολουθήσαντα θάνατο του βασιλιά Harold στην μάχη του Hastings τον Οκτώβριο. Περίοδος παρατηρήσεως από 15/3 το πρωί έως τέλη Απριλίου το βράδυ. Το περιήλιο του κομήτη συνέβη την 25/3 όταν κατά πρώτον εμνημονεύθη υπό των Κινέζων έχοντας πιθανώς μέγεθος +1 ή +2 παρουσιάζοντας ουρά μήκους 15ο με νοτιοδυτική διεύθυνση. Η λαμπρότητα του κομήτη μεγάλωνε βαθμιαία και έφθασε το – 2,1 μέγεθος (αστερισμός Κριού δ=+20ο), αλλά ο κομήτης βυθιζόταν στο λυκόφως την 21/4, επίσης η απόστασή του από τη γή μειώθηκε στα 20 εκατ.χιλ. Στη συνέχεια κατά την κίνησή του στον εσπερινό ουρανό έγινε πολύ λαμπρός όσο αύξανε αποχή από τον ήλιο με m=- 2, ενώ μερικοί την συνέκριναν με αυτήν της Αφροδίτης. Στα Κορεατικά χρονικά αναφέρεται ότι “ένα αστέρι σαν την Σελήνη ανάτειλλε στο πρωινό λυκόφως”. Αλλά και το μήκος της ουράς είχε πάρει μεγάλες διαστάσεις φθάνοντας μέχρι τους πολικούς αστερισμούς με έκταση περίπου 70ο.
=============================================================
1145 Η παρατηρησιακή περίοδος του Halley αρχίζει την 15/4 το πρωί και λήγει στις 30/5 την εσπέρα. Ο κομήτης έφθασε στο περιήλιό του την 21/4 και το μέγιστο της λαμπρότητός του παρατηρήθηκε την 11/5 (m=-0,3 αστερισμός Ηνιόχου, δ=+40ο), σύνοδος.
=============================================================
1222 H επιστροφή του κομήτη είναι σκεπασμένη από μυστήριο επειδή όλα τα ιστορικά χρονικά αναφέρουν ότι είχε μεγάλη λαμπρότητα, ενώ οι μαθηματικοί υπολογισμοί παρουσιάζουν μια μικρή λαμπρότητα την ημέρα του μεγίστου 10/9 ίση με +1,6. Περίοδος παρατηρήσεως από αρχές Σεπτεμβρίου την εσπέρα έως τέλη Οκτωβρίου το πρωί. Σύμφωνα με τα Κορεατικά χρονικά στις 9/9 ο Halley “φαινόταν και την ημέρα”, γεγονός που προυποθέτει μια λαμπρότητα -2 ή -3. Στις 7/9 ο κομήτης μας προσέγγισε βόρεια (Κόμη Βερενίκης δ=+35ο) και στη συνέχεια πέρασε στον πρωινό ουρανό καθ’ οδόν πρός το περιήλιο που συνέβη την 2 Οκτωβρίου.
=============================================================
1301 Από αυτήν την εμφάνιση του κομήτη εμπνεύσθηκε ο ζωγράφος Giotto στην Πάδουα δημιουργώντας ένα περίφημο πίνακα της Γεννήσεως του Θεανθρώπου ζωγραφίζοντας αντί του άστρου της Βηθλεέμ τον κομήτη του Halley. Περίοδος παρατηρήσεως από 10/9 το πρωί έως 30/10 το βράδυ. Ο Halley κινήθηκε πολύ βόρεια και στην “λαμπρότερη” ημέρα της προσεγγίσεώς του την 25/9 (m=+1,2) φαινόταν όλη την νύκτα αφού προβαλλόταν στην Μεγ. Άρκτο (δ=+50ο). Εξ άλλου απήχε γύρω στα 15 εκατ. χιλ. Στή συνέχεια πέρασε στον νυκτερινό ουρανό όπου την 28/10 σημειώθηκε το περιήλιο του κομήτη.
============================
1378 Η περίοδος ορατότητας του Halley ξεκινά την 1/9 το πρωί και λήγει την 31/10 το βράδυ , το περιήλιο ήταν την 15/11 και η μέγιστη λαμπρότης συνέβη στις 30/9 (m=+0,8) όπου ήταν ορατός όλη την νύκτα αφού εκινείτο στον αστερισμό της Μικρής Άρκτου διαβαίνοντας κοντά από τον Πολικό αστέρα. Από εκείνη την ημερομηνία πέρασε στον εσπερινό ουρανό τρεπόμενος νότια.
=============================================================
1456 Είναι μια από τις ιστορικές εμφανίσεις όπου επικράτησε μεγάλος φόβος και τρόμος στην Ευρώπη ,της οποίας ο χάρτης σε ένα μεγάλο μέρος της ήταν ζωγραφισμένος από Τούρκικη ημισέληνο και πρίν από 3 χρόνια “η Πόλις εάλω”. Ο Halley εμφανίσθηκε λαμπρός και μεγάλος το χρονικό διάστημα από 16/5 το πρωί έως 15/7 την εσπέρα . Το κύριο χαρακτηριστικό ήταν η ισομέρεια στο διαγραφόμενο δυτικό και ανατολικό τόξο του κομήτη στον ουρανό δηλ. το περιήλιο του κομήτη συνέβη μεταξύ γής και ηλίου την 17/6 στον αστερισμό του Ηνιόχου στο βόρειο ημισφαίριο με m=+0,5, η δε ουρά του εκτείνετο σε τόξο 60ο στον ουρανό. Από τον μεσαιωνικό πανικό που δημιουργήθηκε ο πάπας Κάλλιξτος Γ’ έδωσε εντολή να κτυπούν οι καμπάνες των εκκλησιών το μεσημέρι και υπήρχε μεγάλος φόβος για επικείμενη εξάπλωση των Οθωμανών στη Δύση.
=========================================================
1531 Αυτό το έτος ο κομήτης ήταν ορατός από αρχές Αυγούστου το πρωί έως τα τέλη Σεπτεμβρίου την εσπέρα με ημέρα περιηλίου την 22/8. Η μεγαλύτερη λαμπρότητα συνέβη την 18/8 (m=+1,6) όταν ο Halley πέρασε σε σύνοδο και προσέγγισε τη γή προβαλλόμενος στον αστερισμό του Ηνιόχου.
———————————————————————————————
1607 Ο Κέπλερ παρατήρησε τον Halley από την Πράγα και στα χρονικά του σημείωσε τα πραγματικά φαινόμενα μεγέθη του κομήτη. Περίοδος παρατηρήσεων από 10/9 το πρωί έως 30/10 το βράδυ, ημέρα περιηλίου η 17/10, ενώ η μεγαλύτερη λαμπρότητα συνέβη την 2/10 (m=+1,6) όταν έφθασε στο περιήλιο και σε σύνοδο με τον ήλιο στους Θηρευτικούς Κύνες (δ=+40ο)
=============================================================
1682 Είναι το έτος όπου ο αστρονόμος Halley με τους υπολογισμούς του απόδειξε την ταυτότητα των εμφανίσεων του κομήτη, τόσο των 3 προηγούμενων περιόδων, όσο και για τους επόμενους αιώνες. Δίμηνο ορατότητος με γυμνό μάτι από 1/8 το πρωί έως 30/9 την εσπέρα. Το περιήλιο του κομήτη συνέβη την 11/9 και η μεγαλύτερη λαμπρότητα ίση με +1,6 μεγέθη παρουσιάσθηκε την 2/9 σε σύνοδο με τον ήλιο στον αστερισμό της Κόμης Βερενίκης (δ=+30ο).
=============================================================
1759 Επρόκειτο για μια λαμπρή εμφάνιση του διαπιστωμένου πλέον σε ταυτότητα κομήτη. Από τους πρώτους αστρονόμους που τον είδαν όταν ήταν ακόμα μακριά και δεν φαινόταν με γυμνό μάτι, ήταν ο περίφημος Γάλλος Charles Messier στις 21/1/1759. Ο Halley την 22/2 παρουσίασε την μεγαλύτερη λαμπρότητα ίση με – 1,1 προσεγγίζοντας στα 22 εκατ.χιλ τη γή κινούμενος στον ουράνιο ισημερινό ενώ το περιήλιό του συνέβη την 11/3. Δίμηνο ορατότητος από αρχές Φεβρουαρίου το βράδυ έως τέλη Μαρτίου το πρωί.
=============================================================
1835 Η απελευθερωμένη πλέον μικρή Ελλάδα παρατήρησε τον κομήτη από τον Οκτώβριο το πρωί ώς τον Δεκέμβριο την εσπέρα. Ο Halley κινήθηκε σε αρκετά βόρεια απόκλιση προσφέροντας ένα έξοχο θέαμα και την δεύτερη εβδομάδα του Οκτωβρίου φαινόταν σε όλη την διάρκεια της νύκτας κινούμενος μεταξύ των αστέρων της Μεγάλης Άρκτου με φαιν,μέγεθος +1 και ουρά με μήκος 30ο. Στη συνέχεια πέρασε στον νυκτερινό ουρανό όπου έφθασε στο περιήλιο την 15/11.
=============================================================
1910 Κατά τις αρχές του 1910, ο Halley στην πορεία του στον ουρανό ήταν εσπερινό αντικείμενο κινούμενος στον αστερισμό των Ιχθύων μέχρι τα μέσα Μαρτίου που πέρασε στον πρωινό ουρανό. Στις 20/4 έφθασε στο περιήλιό του στον αστερισμό του Υδροχόου έχοντας m=3,5. To μέγεθος και η ουρά του συνεχώς μεγάλωναν, και 3-4 ημέρες πρίν την προσέγγισή του στη γή ο κομήτης φάνταζε με μεγαλοπρέπεια στον πρωινό ουρανό έχοντας αναπτύξει μια τεράστια ουρά μήκους 120ο στον ουρανό η οποία ήταν ορατή πολύ πρίν ανατείλει η κόμη ενώ το οπτικό του μέγεθος στο μέγιστο έφθασε το -0,3. Ο Halley μας προσέγγισε στα 26 εκατ.χιλ.,αλλά περάσαμε μέσα από την ουρά του, γεγονός που είχε προκαλέσει μεγάλες ανησυχίες για δηλητηριασμό της ατμόσφαιρας από τα αέρια της ουράς. Όμως δεν συνέβη τίποτα απολύτως εκτός από το πρόσκαιρο κιτρινωπό χρώμα του ουρανού. Έτσι, την 18 Μαίου ο κομήτης πέρασε μπροστά από τον ήλιο και στην συνέχεια πέρασε πάλι στον βραδυνό ουρανό όπου και σταδιακά απομακρυνόταν.
=============================================================
Γιάννης Κολιόπουλος
του Γιάννη Κολιόπουλου
===============
Από το δίτομο πόνημά μου
Η ΓΗ ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΟΥ
ΣΥΜΠΑΝΤΟΣ (1997-2001)
Τόμος Α΄σελ.190-197
===============
Γενικά. Είναι ο πιο φημισμένος και γνωστός στον κόσμο κομήτης και γι’ αυτό το λόγο του αφιερώνουμε ιδιαίτερες σελίδες. Έχει πάρει το όνομά του από τον μεγάλο Άγγλο αστρονόμο του 17ου αιώνος ser Edmond Halley ο οποίος πρώτος διαπίστωσε την περιοδικότητα των εμφανίσεών του κάθε 76 περίπου χρόνια, όπως και γενικά όλων των κομητών. Επειδή συμβαίνει να είναι και ο λαμπρότερος από τους λεγόμενους περιοδικούς κομήτες, κάθε εμφάνισή του στον ουρανό γραφόταν και θα γράφεται με μεγάλα γράμματα τόσο στο παρελθόν , όσο και στο μέλλον, είτε με αισθήματα φόβου, είτε από ιστορική αστρονομική γοητεία . Βλέπετε, ότι ο Ηalley με τις 76χρονες εμφανίσεις του μας κάνει αυτόματα να θυμόμαστε και σπουδαία ιστορικά γεγονότα από τα οποία πραγματοποιείται άθελά μας η κρίση της ιστορίας.
Φυσικά και τροχιακά στοιχεία του Halley. Το περιήλιο του κομήτη Halley είναι 0,59 α.μ με αποτέλεσμα να εισέρχεται στην τροχιά της Αφροδίτης, ενώ το αφήλιο ευρίσκεται έξω από την τροχιά του Ποσειδώνος. Η κλίση της τροχιάς του με την εκλειπτική είναι 162ο με αποτέλεσμα να περιφέρεται ανάδρομα , ενώ η εκκεντρότητα της τροχιάς του είναι 0,9672760.
Βάσει των μετρήσεων των διαστημοπλοίων ο πυρήνας του Halley έχει διαστάσεις 16 x 8 χιλ. και είναι σκοτεινός με άλβεδο μόλις 4 εκατοστά, περιστρέφεται δε γύρω από τον εαυτό του σε 7 ημέρες περίπου.
Ο Halley στο πέρασμα των αιώνων. Πολύ πρίν διαπιστωθεί η περιοδικότητα του κομήτη, από την συλλογή ιστορικών πληροφοριών γύρω από εμφανίσεις κομητών , έγινε δυνατή η εξακρίβωση 23 εμφανίσεών του πριν από το 1531 (έτος πρώτης διαπιστωμένης εμφανίσεως). Εδώ συνολικά μέχρι την τελευταία εμφάνιση του 1986 , θα αναφερθούν με τη βοήθεια ηλεκτρονικού υπολογιστή 30 περιήλια του Halley, 30 ιστορικά ουράνια ραντεβού, 4 προχριστιανικά άν θέλετε, και 26 μεταχριστιανικά.
=============================================================
239 π.Χ Σύμφωνα με Κινέζικα χρονικά, “κατά τον έβδομο χρόνο της βασιλείας του Chih Shih-Huang ένας κομήτης πρώτα παρουσιάσθηκε στον βορρά και διαρκούντος του πέμπτου μηνός φάνηκε στη δύση”. Η περίοδος κατά την οποία ο Halley ήταν ορατός με γυμνό μάτι αρχίζει από αρχές Μαίου το πρωί και λήγει τα τέλη Ιουνίου το βράδυ . Ο κομήτης έφθασε στο περιήλιό του την 27/5 και 5 ημέρες μετά στις 2/6 προσέγγισε τη γή ενώ το φαιν.μέγεθός του έφθασε το +0,5. Γενικά αυτή η εμφάνιση χαρακτηριζόταν από την βόρεια απόκλιση του Halley , που έφθασε στην τιμή των+44ο όταν τέλη Μαίου προβαλλόταν στον αστερισμό του Ηνιόχου.
=============================================================
163 π.Χ Οι Κινέζοι αναφέρουν ότι “μια ημέρα yen-yin τον πρώτο μήνα του δευτέρου χρόνου του Hsiao-Wen ένας αστέρας με ουρά παρουσιάσθηκε στα νοτιοδυτικά”. Η παρατηρησιακή περίοδος με γυμνό μάτι του Halley αρχίζει τις αρχές Οκτωβρίου τις εσπερινές ώρες, και λήγει τα τέλη του Δεκεμβρίου στον
πρωινό ουρανό . Η προσέγγιση στη γή έγινε την 4/10 στον αστερισμό του Αιγόκερω με νότια απόκλιση -20ο ενώ η ημέρα που παρουσίασε την μεγαλύτερη λαμπρότητα ήταν η 13/11/163 (m=+2,1),όταν έφθασε στο περιήλιό του.
=============================================================
86 π.Χ Οι Κινέζοι πάλι αναφέρουν ότι “το φθινόπωρο κατά τη διάρκεια του δευτέρου χρόνου του Hou-Yuan, ένας κομήτης παρουσιάσθηκε στην ανατολή”. Το καλοκαίρι αυτού του έτους και συγκεκριμένα τα τέλη Ιουλίου ο κομήτης Halley παρουσιάστηκε στον πρωινό ουρανό με βόρεια απόκλιση +41ο στον αστερισμό του Ηνιόχου και στις αρχές του Αυγούστου απόκτησε την μεγαλύτερη λαμπρότητα λάμποντας με m=+1,5. Στή συνέχεια αφού ήλθε σε σύνοδο με τον ήλιο, πέρασε στον εσπερινό ουρανό και γρήγορα η λαμπρότητά του άρχισε να χάνεται.
=============================================================
11 π.Χ Αυτή η εμφάνιση του Halley συνδέθηκε με τον θάνατο του μεγάλου Ρωμαίου στρατηγού και πολιτικού Μάρκου Αγρίππα. Η ιστορία μνημονεύεται από τον τότε ιστορικό Κάσσιο ο οποίος γράφει ότι “ένας κομήτης στάθηκε επάνω από την πόλη της Ρώμης πρίν τον θάνατο του Αγρίππα ” προμηνύοντας το δυσάρεστο αυτό γεγονός. Η παρατηρησιακή περίοδος διήρκεσε από τα τέλη Αυγούστου τα ξημερώματα έως τα μέσα του Οκτωβρίου το βράδυ. Η μέγιστη απόκλιση που παρουσίασε ήταν αρκετά βόρεια (+39ο) την 6/9ου ενώ 5 ημέρες μετά παρουσίασε την μεγαλύτερή του λαμπρότητα ίση με m=0,9. Το μήκος της ουράς του κομήτη έφθασε τις 100ο εκτεινόμενο μέχρι τον πολικό αστέρα. Την 10/10ου ήταν η ημέρα που σημειώθηκε το περιήλιό του.
=============================================================
66 μ.Χ Ο Ιουδαίος ιστορικός Ηώσιππος γράφει ότι “ο κομήτης που εμφανίσθηκε, ακολουθούσε την επανάσταση των Εβραίων κατά των Ρωμαίων ” και ότι “μεταξύ των αντιπάλων πάνω από την Ιερουσαλήμ στεκόταν ένας ξιφιοειδής κομήτης που δημιουργούσε φόβο στους επαναστάτες”, ένας φόβος που πραγματοποιήθηκε το 70 μ.Χ με την άλωση της Ιερουσαλήμ και την αρχή της διασποράς των Εβραίων. Ο Halley ήταν ορατός από 31 Ιανουαρίου έως τα τέλη Μαρτίου στον πρωινό ουρανό. Το περιήλιο συνέβη νωρίς, αρχές Φεβρουαρίου (m=0,9) και η κοντυνώτερη προσέγγιση στις 19 Μαρτίου στον αστερισμό του Ζυγού με απόκλιση -20ο.
=============================================================
141 Ο κομήτης παρουσίασε μια από τις λαμπρότερες εμφανίσεις ιδανική για παρατηρητές του Β. ημισφαιρίου. Οι Κινέζοι αναφέρουν ότι ο Halley “πρώτα παρουσιάσθηκε στον ανατολικό πρωινό ουρανό με ασπρογάλαζη ουρά που είχε νοτιοδυτική διεύθυνση”. Παρατηρησιακή περίοδος από αρχές Μαρτίου στον πρωινό ουρανό έως τα τέλη Απριλίου το βράδυ , περιήλιο στις 25/3 και προσέγγιση την 20/4 (m= – 1,2) σε απόσταση κατώτερη από 20 εκατ.χιλιόμετρα προβαλλόμενος στον αστερισμό του Περσέως (απόκλιση +35ο).
=============================================================
218 Ο Ρωμαίος χρονικογράφος Κάσσιος αναφέρει ότι “ένας αστέρας που προξενούσε φόβο παρουσιάσθηκε και είχε μια ουρά με διεύθυνση από τη δύση στην ανατολή”. Τα στοιχεία του Halley είναι : περίοδος παρατηρήσεως από 20 Απριλίου το πρωί μέχρι αρχές Ιουνίου την εσπέρα . Περιήλιο στις 28/5 και μέγιστη λαμπρότης την 2/6 (m=0,0) με εμφάνιση ευνοική για το Β. ημισφαίριο. Ημέρα προσεγγίσεως στη γή η 1 Ιουνίου.
=============================================================
295 Η περίοδος ορατότητος με γυμνό οφθαλμό του Halley είναι από αρχές Απριλίου στον πρωινό ουρανό έως τα τέλη Μαίου την εσπέρα . Το περιήλιο συνέβη την 24/4 , ενώ η προσέγγιση συνέβη την 9/5 όταν τον απέκρυψε η ηλιακή ακτινοβολία στον αστερισμό τού Ηνιόχου (απόκλιση +40ο) και η μεγαλύτερη λαμπρότης την 11/5 (m=- 0,4) όταν πέρασε στον εσπερινό ουρανό.
=============================================================
374 Αυτό το έτος ο Halley προσέγγισε τη γή σε κοντυνή απόσταση 18 εκατομμ. χιλ. από το εξωτερικό τμήμα της τροχιάς της, αλλά δεν υπάρχουν ιστορικές αναφορές για αυτήν εμφάνιση. Οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές αναφέρουν διάστημα παρατηρήσεως από 22/2 έως τις 4/4 στον πρωινό ουρανό και ημέρα μεγαλύτερης λαμπρότητας την 3/4 (m= – 1,6) . To περιήλιο συνέβη την 23 Φεβρουαρίου ενώ η ημέρα προσεγγίσεως στη γή ήταν η 3/4 όταν εκινείτο στον αστερισμό του Κόρακος με νότια απόκλιση -15ο.
=============================================================
451 Κατά το έτος αυτό, η εμφάνιση του Halley συνδέθηκε με την φρικιαστική μάχη των Εθνών μεταξύ των Ούννων του Αττίλα και των ρωμαικών στρατευμάτων του στρατηγού Αετίου, όπου οι πρώτοι ηττήθηκαν κατά κράτος και απαλλάχθηκε η Ευρώπη από τις φονικές επιδρομές των. Έτσι, κατά την διάρκεια των μεγαλυτέρων ημερών του έτους , όπως αναφέρουν οι ιστορικοί, σαν επισφράγιση της μάχης εμφανίσθηκε ένας κομήτης με μεγάλη ουρά στο Β.ημισφαίριο του ουρανού. Περίοδος ορατότητος από αρχές Ιουνίου το πρωί έως τέλη Ιουλίου το βράδυ και ημέρα μεγαλύτερης λαμπρότητος η 9/7 (m=+1,4) ενώ το περιήλιο του Halley συνέβη την 30 Ιουνίου όταν ήλθε σε προσέγγιση και ταυτόχρονα σε σύνοδο με τον ήλιο αφού κινήθηκε βόρεια στον αστερισμό του Λυγκός (απόκλιση +35ο).
=============================================================
530 Σε αυτήν την εμφάνιση η γή πλησίασε την εσωτερική καμπή της τροχιάς του Halley που έφθασε στο περιήλιό του την 29/9/530. Δεν είχε μεγάλη λαμπρότητα και η παρατηρησιακή περίοδος αρχίζει από 19/8 το πρωί και λήγει την 8/10 το βράδυ . Στις 5/9 παρουσίασε την μεγαλύτερη λαμπρότητα (m=+1,5) όταν μάς προσέγγισε και στη συνέχεια πέρασε στον εσπερινό ουρανό προβαλλόμενος στην Κόμη Βερενίκης (απόκλιση +35ο). Την 29/9 έφθασε στο περιήλιό του.
=============================================================
607 Είναι έτος μιάς λαμπρής εμφανίσεως του κομήτη περίπου ίδιας με αυτής του έτους 374 σε συνδυασμό με την βόρεια απόκλισή του, η οποία μνημονεύται με έκταση στα Κινέζικα χρονικά. Περίοδος ορατότητος με γυμνό οφθαλμό από αρχές Μαρτίου το πρωί έως τέλη Απριλίου το βράδυ. Το περιήλιο συνέβη την 18/3 και η μέγιστη λαμπρότης σημειώθηκε την 20/4 (- 2,2) όταν προσέγγισε τη γή στα 20 εκατ.χιλ. προβαλλόμενος στους Διδύμους (απόκλιση +35ο).
=============================================================
684 Η περίοδος παρατηρήσεως του κομήτη αρχίζει αρχές Σεπτεμβρίου το πρωί και λήγει τέλη Οκτωβρίου την εσπέρα. Το περιήλιο του Halley συνέβη την 7/10, και η προσέγγιση συνέβη στις 20/10 στον αστερισμό του Ζυγού (m=1,4 απόκλιση -15ο)
=============================================================
760 Την 6/5 η λαμπρότητα του Halley ήταν+ 4,1 , το περιήλιο συνέβη στις 20/5 στον πρωινό ουρανό και η μέγιστη λαμπρότητα κατά την εποχή της προσεγγίσεως παρουσιάσθηκε την 5/6 όταν πέρασε σε σύνοδο με τον ήλιο. (m=0,2 ,αστερισμός Ηνιόχου, απόκλιση +40ο). Τέλος, ήταν ορατός μέχρι την 15/7 στον εσπερινό ουρανό.
=============================================================
837 Αυτό το έτος συνέβη η κοντυνώτερη στη γή προσέγγιση του κομήτη Halley η οποία έχει παρατηρηθεί ανά τους αιώνες. Στις 2 Μαρτίου ο κομήτης έφθασε στο περιήλιό του κινούμενος στον πρωινό ουρανό και την 10/4/837 πέρασε μόλις 8 εκατ.χιλ. από τη γή και παρουσίασε την μεγαλύτερη λαμπρότητα από κάθε άλλη φορά ίση περίπου με της Αφροδίτης (-3,8) διασχίζοντας στον ουρανό 60ο σε μια ημέρα . Σύμφωνα με τα Κινέζικα χρονικά, η ουρά του εκτεινόταν σε μήκος 75ο, αλλά δυστυχώς επειδή όλα αυτά συνέβησαν σε απόκλιση -40ο στους αστερισμούς του Λύκου και τού Κενταύρου δεν κατέστη δυνατόν να σημειωθούν από τους μεσαιωνικούς Ευρωπαίους παρατηρητές.
=============================================================
912 Στην επιστροφή του κομήτη , ο Halley πέρασε 12 φορές μακρύτερα από ότι στην προηγούμενη εμφάνισή του. Η περίοδος που ήταν ορατός με γυμνό μάτι τοποθετείται από τα μέσα Ιουνίου το πρωί ως τα τέλη Ιουλίου το βράδυ. Η προσέγγιση σημειώθηκε την 15/7 στον αστερισμό του Μικρού Λέοντος (m=+1,4 , απόκλιση +30ο) ενώ μετά πέρασε στον εσπερινό ουρανό. Το περιήλιο συνέβη την 20 Ιουλίου.
=============================================================
989 Στην τελευταία εμφάνιση αυτής της χιλιετίας, ο Halley έφθασε στο περιήλιό του την 10/9 και 12 ημέρες νωρίτερα σε σύνοδο με τον ήλιο και στο μέγιστο της λαμπρότητός του (m=+1,5) στον αστερισμό του Μικρού Λέοντος (απόκλισις +35ο). Περίοδος παρατηρήσεως από 2/8 το πρωί έως 1 Οκτωβρίου την εσπέρα.
=============================================================
1066 Είναι μια φημισμένη εμφάνιση του Halley η οποία είχε σημειωθεί στα χρονικά των Νορμανδών, ενώ οι Άγγλοι την συνέδεσαν με τον επακολουθήσαντα θάνατο του βασιλιά Harold στην μάχη του Hastings τον Οκτώβριο. Περίοδος παρατηρήσεως από 15/3 το πρωί έως τέλη Απριλίου το βράδυ. Το περιήλιο του κομήτη συνέβη την 25/3 όταν κατά πρώτον εμνημονεύθη υπό των Κινέζων έχοντας πιθανώς μέγεθος +1 ή +2 παρουσιάζοντας ουρά μήκους 15ο με νοτιοδυτική διεύθυνση. Η λαμπρότητα του κομήτη μεγάλωνε βαθμιαία και έφθασε το – 2,1 μέγεθος (αστερισμός Κριού δ=+20ο), αλλά ο κομήτης βυθιζόταν στο λυκόφως την 21/4, επίσης η απόστασή του από τη γή μειώθηκε στα 20 εκατ.χιλ. Στη συνέχεια κατά την κίνησή του στον εσπερινό ουρανό έγινε πολύ λαμπρός όσο αύξανε αποχή από τον ήλιο με m=- 2, ενώ μερικοί την συνέκριναν με αυτήν της Αφροδίτης. Στα Κορεατικά χρονικά αναφέρεται ότι “ένα αστέρι σαν την Σελήνη ανάτειλλε στο πρωινό λυκόφως”. Αλλά και το μήκος της ουράς είχε πάρει μεγάλες διαστάσεις φθάνοντας μέχρι τους πολικούς αστερισμούς με έκταση περίπου 70ο.
=============================================================
1145 Η παρατηρησιακή περίοδος του Halley αρχίζει την 15/4 το πρωί και λήγει στις 30/5 την εσπέρα. Ο κομήτης έφθασε στο περιήλιό του την 21/4 και το μέγιστο της λαμπρότητός του παρατηρήθηκε την 11/5 (m=-0,3 αστερισμός Ηνιόχου, δ=+40ο), σύνοδος.
=============================================================
1222 H επιστροφή του κομήτη είναι σκεπασμένη από μυστήριο επειδή όλα τα ιστορικά χρονικά αναφέρουν ότι είχε μεγάλη λαμπρότητα, ενώ οι μαθηματικοί υπολογισμοί παρουσιάζουν μια μικρή λαμπρότητα την ημέρα του μεγίστου 10/9 ίση με +1,6. Περίοδος παρατηρήσεως από αρχές Σεπτεμβρίου την εσπέρα έως τέλη Οκτωβρίου το πρωί. Σύμφωνα με τα Κορεατικά χρονικά στις 9/9 ο Halley “φαινόταν και την ημέρα”, γεγονός που προυποθέτει μια λαμπρότητα -2 ή -3. Στις 7/9 ο κομήτης μας προσέγγισε βόρεια (Κόμη Βερενίκης δ=+35ο) και στη συνέχεια πέρασε στον πρωινό ουρανό καθ’ οδόν πρός το περιήλιο που συνέβη την 2 Οκτωβρίου.
=============================================================
1301 Από αυτήν την εμφάνιση του κομήτη εμπνεύσθηκε ο ζωγράφος Giotto στην Πάδουα δημιουργώντας ένα περίφημο πίνακα της Γεννήσεως του Θεανθρώπου ζωγραφίζοντας αντί του άστρου της Βηθλεέμ τον κομήτη του Halley. Περίοδος παρατηρήσεως από 10/9 το πρωί έως 30/10 το βράδυ. Ο Halley κινήθηκε πολύ βόρεια και στην “λαμπρότερη” ημέρα της προσεγγίσεώς του την 25/9 (m=+1,2) φαινόταν όλη την νύκτα αφού προβαλλόταν στην Μεγ. Άρκτο (δ=+50ο). Εξ άλλου απήχε γύρω στα 15 εκατ. χιλ. Στή συνέχεια πέρασε στον νυκτερινό ουρανό όπου την 28/10 σημειώθηκε το περιήλιο του κομήτη.
============================
1378 Η περίοδος ορατότητας του Halley ξεκινά την 1/9 το πρωί και λήγει την 31/10 το βράδυ , το περιήλιο ήταν την 15/11 και η μέγιστη λαμπρότης συνέβη στις 30/9 (m=+0,8) όπου ήταν ορατός όλη την νύκτα αφού εκινείτο στον αστερισμό της Μικρής Άρκτου διαβαίνοντας κοντά από τον Πολικό αστέρα. Από εκείνη την ημερομηνία πέρασε στον εσπερινό ουρανό τρεπόμενος νότια.
=============================================================
1456 Είναι μια από τις ιστορικές εμφανίσεις όπου επικράτησε μεγάλος φόβος και τρόμος στην Ευρώπη ,της οποίας ο χάρτης σε ένα μεγάλο μέρος της ήταν ζωγραφισμένος από Τούρκικη ημισέληνο και πρίν από 3 χρόνια “η Πόλις εάλω”. Ο Halley εμφανίσθηκε λαμπρός και μεγάλος το χρονικό διάστημα από 16/5 το πρωί έως 15/7 την εσπέρα . Το κύριο χαρακτηριστικό ήταν η ισομέρεια στο διαγραφόμενο δυτικό και ανατολικό τόξο του κομήτη στον ουρανό δηλ. το περιήλιο του κομήτη συνέβη μεταξύ γής και ηλίου την 17/6 στον αστερισμό του Ηνιόχου στο βόρειο ημισφαίριο με m=+0,5, η δε ουρά του εκτείνετο σε τόξο 60ο στον ουρανό. Από τον μεσαιωνικό πανικό που δημιουργήθηκε ο πάπας Κάλλιξτος Γ’ έδωσε εντολή να κτυπούν οι καμπάνες των εκκλησιών το μεσημέρι και υπήρχε μεγάλος φόβος για επικείμενη εξάπλωση των Οθωμανών στη Δύση.
=========================================================
1531 Αυτό το έτος ο κομήτης ήταν ορατός από αρχές Αυγούστου το πρωί έως τα τέλη Σεπτεμβρίου την εσπέρα με ημέρα περιηλίου την 22/8. Η μεγαλύτερη λαμπρότητα συνέβη την 18/8 (m=+1,6) όταν ο Halley πέρασε σε σύνοδο και προσέγγισε τη γή προβαλλόμενος στον αστερισμό του Ηνιόχου.
———————————————————————————————
1607 Ο Κέπλερ παρατήρησε τον Halley από την Πράγα και στα χρονικά του σημείωσε τα πραγματικά φαινόμενα μεγέθη του κομήτη. Περίοδος παρατηρήσεων από 10/9 το πρωί έως 30/10 το βράδυ, ημέρα περιηλίου η 17/10, ενώ η μεγαλύτερη λαμπρότητα συνέβη την 2/10 (m=+1,6) όταν έφθασε στο περιήλιο και σε σύνοδο με τον ήλιο στους Θηρευτικούς Κύνες (δ=+40ο)
=============================================================
1682 Είναι το έτος όπου ο αστρονόμος Halley με τους υπολογισμούς του απόδειξε την ταυτότητα των εμφανίσεων του κομήτη, τόσο των 3 προηγούμενων περιόδων, όσο και για τους επόμενους αιώνες. Δίμηνο ορατότητος με γυμνό μάτι από 1/8 το πρωί έως 30/9 την εσπέρα. Το περιήλιο του κομήτη συνέβη την 11/9 και η μεγαλύτερη λαμπρότητα ίση με +1,6 μεγέθη παρουσιάσθηκε την 2/9 σε σύνοδο με τον ήλιο στον αστερισμό της Κόμης Βερενίκης (δ=+30ο).
=============================================================
1759 Επρόκειτο για μια λαμπρή εμφάνιση του διαπιστωμένου πλέον σε ταυτότητα κομήτη. Από τους πρώτους αστρονόμους που τον είδαν όταν ήταν ακόμα μακριά και δεν φαινόταν με γυμνό μάτι, ήταν ο περίφημος Γάλλος Charles Messier στις 21/1/1759. Ο Halley την 22/2 παρουσίασε την μεγαλύτερη λαμπρότητα ίση με – 1,1 προσεγγίζοντας στα 22 εκατ.χιλ τη γή κινούμενος στον ουράνιο ισημερινό ενώ το περιήλιό του συνέβη την 11/3. Δίμηνο ορατότητος από αρχές Φεβρουαρίου το βράδυ έως τέλη Μαρτίου το πρωί.
=============================================================
1835 Η απελευθερωμένη πλέον μικρή Ελλάδα παρατήρησε τον κομήτη από τον Οκτώβριο το πρωί ώς τον Δεκέμβριο την εσπέρα. Ο Halley κινήθηκε σε αρκετά βόρεια απόκλιση προσφέροντας ένα έξοχο θέαμα και την δεύτερη εβδομάδα του Οκτωβρίου φαινόταν σε όλη την διάρκεια της νύκτας κινούμενος μεταξύ των αστέρων της Μεγάλης Άρκτου με φαιν,μέγεθος +1 και ουρά με μήκος 30ο. Στη συνέχεια πέρασε στον νυκτερινό ουρανό όπου έφθασε στο περιήλιο την 15/11.
=============================================================
1910 Κατά τις αρχές του 1910, ο Halley στην πορεία του στον ουρανό ήταν εσπερινό αντικείμενο κινούμενος στον αστερισμό των Ιχθύων μέχρι τα μέσα Μαρτίου που πέρασε στον πρωινό ουρανό. Στις 20/4 έφθασε στο περιήλιό του στον αστερισμό του Υδροχόου έχοντας m=3,5. To μέγεθος και η ουρά του συνεχώς μεγάλωναν, και 3-4 ημέρες πρίν την προσέγγισή του στη γή ο κομήτης φάνταζε με μεγαλοπρέπεια στον πρωινό ουρανό έχοντας αναπτύξει μια τεράστια ουρά μήκους 120ο στον ουρανό η οποία ήταν ορατή πολύ πρίν ανατείλει η κόμη ενώ το οπτικό του μέγεθος στο μέγιστο έφθασε το -0,3. Ο Halley μας προσέγγισε στα 26 εκατ.χιλ.,αλλά περάσαμε μέσα από την ουρά του, γεγονός που είχε προκαλέσει μεγάλες ανησυχίες για δηλητηριασμό της ατμόσφαιρας από τα αέρια της ουράς. Όμως δεν συνέβη τίποτα απολύτως εκτός από το πρόσκαιρο κιτρινωπό χρώμα του ουρανού. Έτσι, την 18 Μαίου ο κομήτης πέρασε μπροστά από τον ήλιο και στην συνέχεια πέρασε πάλι στον βραδυνό ουρανό όπου και σταδιακά απομακρυνόταν.
=============================================================
Γιάννης Κολιόπουλος