SPACE MEMORIES MARCH




SPACE  MEMORIES MAΡΤΙΟΥ

1 Μαρτίου 1982, το σοβιετικό Venera 13 μεταδίδει τις πρώτες έγχρωμες εικόνες απο την επιφάνεια της Αφροδίτης. Το σκάφος άντεξε στην επιφάνεια μόνο δύο ώρες και μετέδωσε συνολικά 14 εικόνες.

 1 Μαρτίου 1966, το σοβιετικό Venera 3 προσκρούει στην επιφάνεια της Αφροδίτης και γίνεται το πρώτο σκάφος που φτάνει σε άλλο πλανήτη. Αρχική αποστολή του ήταν η ομαλή προσγείωση και η διεξαγωγή πειραμάτων. Το σκάφος μετέφερε επίσης και μεταλλικούς θυρεούς της Σοβιετικής Ένωσης.


3 Μαρτίου 1969, εκτόξευση του Apollo 9, της πρώτης επανδρωμένης αποστολής που περιελάμβανε και το Σεληνιακό Σκάφος Προσεδάφισης. Οι αστρονάυτες Jim McDivitt, Dave Scott και Rusty Schweickart πραγματοποίησαν μια σειρά δοκιμών σχετικά με την προσελήνωση, τα συστήματα υποστήριξης ζωής και πλοήγησης και τους ελιγμούς πρόσδεσης των δυο σκαφών. Πρόκειται για την δεύτερη επανδρωμένη εκτόξευση του πυραύλου φορέα Saturn V και για την τρίτη επανδρωμένη αποστολή του προγράμματος Apollo.  
>and here

3 Μαρτίου 1959, εκτοξεύεται το Pioneer 4, το πρώτο σκάφος που διέφυγε του γήινου βαρυτικού πεδίου. Αφού πέρασε κοντά απο την επιφάνεια της Σελήνης μπήκε σε τροχιά γύρω από τον Ήλιο.

5 Μαρτίου 1982, το Venera 14 προσεδαφίζεται στην Αφροδίτη και μεταδίδει έγχρωμες εικόνες απο την επιφάνεια.

6 Μαρτίου 1986, το σοβιετικό Vega 1 πλησιάζει σε απόσταση 9.000 χλμ. τον κομήτη του Χάλλεϋ μεταδίδοντας περισσότερες από 500 εικόνες του πυρήνα του.

7 Μαρτίου 1962, εκτοξεύεται το OSO 1, το πρώτο ηλιακό παρατηρητήριο σε τροχιά, μέρος του προγράμματος που περιελάμβανε άλλα 7 παρόμοια σκάφη

9 Μαρτίου 1961, εκτοξεύεται το σοβιετικό Sputnik 9, με επιβάτες τον σκύλο Chernushka και μερικά ποντίκια

9 Μαρτίου 1986, το σοβιετικό Vega 2 πλησιάζει τον κομήτη του Χάλεϋ σε απόσταση 8.000 χλμ.

11 Μαρτίου 1960, εκτοξεύεται το Pioneer 5, μέρος του προγράμματος Pioneer της ΝΑΣΑ με αποστολή την μελέτη του διαπλανητικού χώρου μεταξύ Γης και Αφροδίτης. Ανακάλυψε την ύπαρξη διαπλανητικών μαγνητικών πεδίων

13 Μαρτίου 1986, το ρομποτικό σκάφος της ESA, Giotto, πλησιάζει τον κομήτη του Χάλεϋ σε απόσταση 600 χιλιομέτρων

14 Μαρτίου 1995, εκτοξεύεται το σοβιετικό Soyuz TM-21 προς τον διαστημικό σταθμό Mir. Είναι η πρώτη φορά που αμερικανός αστροναύτης επιβιβάζεται σε σοβιετικό σκάφος και η πρώτη φορά που βρίσκονται 13 άτομα συγχρόνως στο διάστημα: 3 στο Soyuz, 3 στον Mir και 7 στο διαστημικό λεωφορείο Endeavour

16 Μαρτίου 1966, εκτοξεύεται το Gemini 8, η έκτη επανδρωμένη αποστολή του προγράμματος Gemini και η πρώτη πετυχημένη επαφή δυο σκαφών (Gemini και Agena) σε τροχιά.




7 Μαρτίου 1958, εκτόξευση του Vanguard 1, του τέταρτου τεχνητού δορυφόρου που τέθηκε σε τροχιά. Πρόκειται πλέον για τον παλιότερο δορυφόρο που βρίσκεται ακόμη σε τροχιά αν και δεν υπάρχει επικοινωνία. Ήταν ο πρώτος που τροφοδοτήθηκε με ηλιακή ενέργεια. Χρησιμοποιήθηκε για να ελέγξει τις δυνατότητες εκτόξευσης πυραύλων με τρείς ορόφους σύμφωνα με το πρόγραμμα Vanguard, καθώς και τις επιπτώσεις του περιβάλλοντος σε δορυφόρους που βρίσκονται σε τροχιά. Αρχικά εκτιμήθηκε οτι θα παρέμενε σε τροχιά για 2000 χρόνια, αλλά λόγω της πίεσης της ηλιακής ακτινοβολίας και της ατμοσφαιρικής τριβής σε περιόδους υψηλής ηλιακής δραστηριότητας, ο χρόνος αυτός μειώθηκε στα 240 χρόνια.


         
18 Μαρτίου 1965, εκτοξεύεται το σοβιετικό Voskhod 2 με διμελές πλήρωμα. Κατά την διάρκεια της αποστολής του πραγματοποιήθηκε ο πρώτος διαστημικός περίπατος απο τον κοσμοναύτη Alexei Leonov

21 Μαρτίου 1965, εκτοξεύεται το Ranger 9 με προορισμό την Σελήνη στην οποία και προσέκρουσε στις 24 Μαρτίου μεταδίδοντας μέχρι εκείνη την στιγμή τηλεοπτικές εικόνες

23 Μαρτίου 1965, εκτοξεύεται το Gemini 3, η πρώτη επανδρωμένη αποστολή του προγράμματος Gemini με πλήρωμα τους αστροναύτες Virgil Grissom και John Young.

23 Μαρτίου 2001, ο σοβιετικός διαστημικός σταθμός Mir, καταστρέφεται εισερχόμενος ελεγχόμενα στην ατμόσφαιρα πάνω από τον Νότιο Ειρηνικό Ωκεανό.

27 Μαρτίου 1969, εκτοξεύεται το Mariner 7, το οποίο μαζί με το Mariner 6 εξερεύνησαν την επιφάνεια και την ατμόσφαιρα του πλανήτη Άρη.



27 Μαρτίου 1972, εκτοξεύεται το Venera 8, το οποίο μετά απο ταξίδι 117 ημερών προσεδαφίζεται στην επιφάνεια της Αφροδίτης και μεταδίδει δεδομένα για 50 λεπτά πριν καταστραφεί από τις ακραίες συνθήκες που επικρατούν στον πλανήτη.

29 Μαρτίου 1974, το Mariner 10 εκτελεί την πρώτη κοντινή προσέγγιση στον Ερμή και φωτογραφίζει για πρώτη φορά την επιφάνεια του

31 Μαρτίου 1966, εκτοξεύεται το Luna 10 (ή Lunik 10), ο πρώτος τεχνητός δορυφόρος που μπήκε σε τροχιά γύρω απο την Σελήνη. Πραγματοποίησε 460 περιφορές ερευνώντας το μαγνητικό και βαρυτικό πεδίο της Σελήνης, τις υψηλές ακτινοβολίες στο σεληνιακό περιβάλλον, το ηλιακό πλάσμα και την υπέρυθρη ακτινοβολία της Σελήνης.