SPACE MEMORIES

SPACE MEMORIES FEBRUARY


1 Φεβρουαρίου 1958, εκτοξεύεται ο πρώτος αμερικανικός δορυφόρος, ο Explorer 1, στο πλαίσιο του Διεθνούς Γεωφυσικού Έτους υπο την καθοδήγηση των William Pickering, Wernher von Braun και James Van Allen. Τέθηκε σε μια τροχιά 358x2,550 χιλιομέτρων και ανακάλυψε την ύπαρξη περιοχών με μεγάλο αριθμό φορτισμένων σωματιδίων, οι οποίες έχουν το σχήμα δαχτυλιδιού και ονομάστηκαν ζώνες Βαν Άλλεν

31 Ιανουαρίου 1966, εκτοξεύεται το μη επανδρωμένο σοβιετικό σκάφος Luna 9, το οποίο πραγματοποίησε την πρώτη ομαλή προσεδάφιση στην Σελήνη και μετέδωσε φωτογραφίες της επιφάνειας.
 

5 Φεβρουαρίου 1971, προσελήνωση της όγδοης επανδρωμένης αποστολής του προγράμματος Apollo και της τρίτης που πάτησε στο φεγγάρι. Με πλήρωμα τους Alan Shepard, Stuart Roosa και Edgar Mitchell προσεληνώθηκε (με την μεγαλύτερη ακρίβεια απ' όλες τις αποστολές Apollo) στην περιοχή Fra Mauro (στόχο της αποστολής Apollo 13) και πραγματοποίησε δυο περιπάτους, τοποθετώντας σεισμικούς ανιχνευτές και συλλέγοντας 45 κιλά σεληνιακών πετρωμάτων. Κατά την διάρκεια των εξερευνήσεων τους διένυσαν την μεγαλύτερη απόσταση στην επιφάνεια της Σελήνης, δεν κατάφεραν όμως να φτάσουν το χείλος του κρατήρα Cone (διαμέτρου 300 μέτρων) και όπως αποδείχθηκε αργότερα απο φωτογραφίες, τον πλησίασαν μόλις στα 20 μέτρα. Ήταν η πρώτη φορά που έγινε χρήση έγχρωμης τηλεοπτικής κάμερας καταγράφοντας τον Shepard να χτυπάει δύο μπάλες του γκολφ, οι οποίες διένυσαν μια απόσταση 300 μέτρων στην ασθενή σεληνιακή βαρύτητα.

5 Φεβρουαρίου 1967, εκτοξεύεται το Lunar Orbiter 3 προς την Σελήνη, με προορισμό την εύρεση ασφαλών σημείων προσεδάφισης για τις αποστολές Surveyor και Apollo. Μετέδωσε φωτογραφίες της σεληνιακής επιφάνειας με αρκετά υψηλή ανάλυση, σε μια απο τις οποίες απεικονίζεται το προσεληνωμένο στις 2 Ιουνίου 1966, Surveyor 1 στον Ωκεανό των καταιγίδων. Το Lunar Orbiter 3 αφού ολοκλήρωσε την αποστολή του προσέκρουσε στην σεληνιακή επιφάνεια στις 9 Οκτωβρίου 1967

7 Φεβρουαρίου 1984, ο αστροναύτης Bruce McCandless II, κατά την διάρκεια της αποστολής STS-41-B πραγματοποιεί τον πρώτο διαστημικό περίπατο χωρίς σύνδεση με το μητρικό σκάφος, χρησιμοποιώντας την ειδική συσκευή Manned Maneuvering Unit (ΜΜU) που διαθέτει αυτόνομο προωθητικό σύστημα με άζωτο δίνοντας στον αστροναύτη πλήρη έλεγχο των κινήσεων του μέσω 24 ακροφυσίων. 

7 Φεβρουαρίου 1999, εκτοξεύεται το Stardust, αποστολή της NASA με σκοπό την εξερεύνηση της σύνθεσης του κομήτη Wild 2. Ταξίδεψε 3 δισεκατομμύρια χιλιόμετρα και φτάνοντας στον κομήτη συνέλεξε σωματίδια απο την ουρά του χρησιμοποιώντας το ειδικό υλικό aerogel, το οποίο αποτελείται κατα 99,8% απο αέρα. Τα σωματίδια προσέκρουαν με ταχύτητα 6 χιλιομέτρων το δευτερόλεπτο πάνω σε αυτό το υλικό χωρίς να καταστρέφονται. Κατά την επιστροφή του σκάφους στη Γη, η ειδική κάψουλα που περιείχε το υλικό, αποκολλήθηκε απο το κυρίως σκάφος και επανήλθε στην Γη, όπου προσγειώθηκε με ασφάλεια σε ειδική βάση της NASA. Το aerogel που περιείχε τα σωματίδια σκαναρίστηκε σε όλο το βάθος του και οι περίπου ενα εκατομμύριο φωτογραφίες αναλύθηκαν απο εθελοντές μέσω του προγράμματος Stardust@home για την εύρεση της θέσης των σωματιδίων. Μετά την εξέταση τους βρέθηκαν οργανικά στοιχεία, υδρογονάνθρακες και ενώσεις σιλικόνης και σιδήρου  

12 Φεβρουαρίου 2001, το διαστημόπλοιο NEAR Shoemaker γίνεται το πρώτο σκάφος που προσεδαφίζεται ομαλά σε αστεροειδή. Εκτοξεύτηκε ατις 17 Φεβρουαρίου 1996 και αφού πέρασε κοντά απο τον αστεροειδή Ματθίλδη στις 27 Ιουνίου 1997, γύρισε στην Γη για μια βαρυτική ώθηση και συνέχισε μέχρι τον αστεροειδή Ερως όπου και προσεδαφίστηκε εκπέμποντας δεδομένα μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου. 

14 Φεβρουαρίου 1972, εκτοξεύεται το σοβιετικό Luna 20 με προορισμό την Σελήνη, όπου μετέδωσε φωτογραφίες και επέστρεψε δείγματα του σεληνιακού εδάφους για μελέτη

17 Φεβρουαρίου 1965, εκτοξεύεται το Ranger 8 με προορισμό την Σελήνη, απ' όπου μετέδιδε φωτογραφίες μέχρι την στιγμή που προσέκρουσε ελεγχόμενα στην επιφάνεια της στις 20 Φεβρουαρίου.

 17 Φεβρουαρίου 1959, εκτοξεύεται ο Vanguard 2 με σκοπό την μελέτη της ατμόσφαιρας. Βρίσκεται ακόμη σε τροχιά.

19 Φεβρουαρίου 1986, εκτοξεύεται το πρώτο κομμάτι του διαστημικού σταθμού Mir (ειρήνη), αρχίζοντας έτσι την κατασκευή του που ολοκληρώθηκε το 1996.

20 Φεβρουαρίου 1962, ο John Glenn γίνεται ο πρώτος Αμερικανός που πετάει στο διάστημα με την αποστολή Mercury-Atlas 6, την πρώτη που προσπάθησε να θέσει άνθρωπο σε τροχιά. Με το σκάφος Friendship 7 ο John Glenn θα διαγράψει τρείς τροχιές γύρω απο τη Γη πριν προσθαλασσωθεί στον Ατλαντικό Ωκεανό.
  
22 Φεβρουαρίου 1966, εκτοξεύεται το Kosmos 110, μεταφέροντας δύο σκυλιά τον Veterok και τον Ugolyok τα οποία έκαναν ρεκόρ παραμονής στο διάστημα στο 22 ημερών ταξίδι τους με ασφαλή επιστροφή στη Γη.

  24 Φεβρουαρίου 1969, εκτοξεύεται το Mariner 6 με προορισμό τον Άρη. Πραγματοποίησε μελέτες της ατμόσφαιρας και της επιφάνειας και έστειλε πίσω 75 φωτογραφίες. Πλέον βρίσκεται ανενεργό σε ηλιοκεντρική τροχιά.

24 Φεβρουαρίου 1949. Ένας πύραυλος Bumper WAC (ένας συνδυασμός του γερμανικού V2 και του WAC Corporal) εκτοξεύεται απο την στρατιωτική βάση White Sands και φτάνει σε ύψος 390 χιλιομέτρων, ξεπερνώντας για πρώτη φορά το όριο των 100 χιλιομέτρων (γραμμή Karman) που θεωρείται το επίσημο όριο απο το οποίο αρχίζει το διάστημα. Παράλληλα έγιναν μετρήσεις της θερμοκρασίας της ανώτερης ατμόσφαιρας και της πυκνότητας ιόντων στην ιονόσφαιρα.

26 Φεβρουαρίου 1966, εκτοξεύεται το Apollo 201, μη επανδρωμένη αποστολή του προγράμματος Apollo με τον πρώτο πύραυλο Saturn ΙΒ, που διέθετε 8 κινητήρες. Οι δοκιμές του οδήγησαν στην κατασκευή του Saturn V, με τον οποίο φτάσαμε στην Σελήνη.

28 Φεβρουαρίου 1959, εκτοξεύεται ο πρώτος δορυφόρος του προγράμματος Corona, ο Discoverer 1, Το Corona ήταν στρατιωτικό κατασκοπευτικό πρόγραμμα με σκοπό την φωτογράφιση περιοχών της Σοβιετικής Ένωσης και της Κίνας. Ο Discoverer 1 ήταν ο πρώτος δορυφόρος που εκτοξεύτηκε σε πολική τροχιά χωρίς όμως επιτυχία. Πιστεύεται οτι κατέπεσε κοντά στον Νότιο Πόλο.

 26 Φεβρουαρίου 1966, εκτοξεύεται το Apollo 201, μη επανδρωμένη αποστολή του προγράμματος Apollo με τον πρώτο πύραυλο Saturn ΙΒ, που διέθετε 8 κινητήρες. Οι δοκιμές του οδήγησαν στην κατασκευή του Saturn V, με τον οποίο φτάσαμε στην Σελήνη.